“Strukton Catenary Europe (SCE) gaat zijn eerste stappen zetten in het maken van een 3D ontwerp van de draagconstructie en bovenleiding”

 

In Nederland rijden we al ruim 111 jaar met elektrische treinen. Sinds het begin van de elektrificatie worden er ontwerp tekeningen gemaakt van de draagconstructie en de bovenleiding.

Eerst nog op calquetekeningen met daarop een schematische weergave.

Sinds de introductie van de computer gebeurt dit met CAD tekenprogramma’s waarbij alles met herkenbare componenten wordt getekend.

Maar nog wel, net als bij de calquetekeningen, in 2D.

Sinds vorig jaar is Engineering SCE begonnen om zich te gaan verdiepen in het 3D ontwerpen van de draagconstructie en bovenleiding.

Deze wens om de overstap te maken van 2D naar 3D is een wens van meerdere partijen en wordt vanuit ProRail geëist vanuit het project PHS Rijswijk – Rotterdam DS1.

Samen met onze partner op het project PHS Rijswijk – Rotterdam DS1 zijn wij voortvarend te werk gegaan om voor dit project een 3D bibliotheek te maken.

Deze dient als input voor het uiteindelijk product: De dwarsprofielen. Voor de eerste twee trein vrije periodes op het project in Delft zijn de eerste dwarsprofielen getekend samen met RHDHV en de eerste resultaten zien er veel belovend uit.

Bovenleiding engineers van SCE zijn op een cursus geweest om te leren werken in het nieuwe 3D tekenpakket Inventor.

De komende tijd zullen de engineers van SCE zich meer gaan verdiepen in het werken met Inventor, het modelleren van onderdelen en componenten en het opstellen van de dwarsprofielen.

 

Links een voorbeeld van een bestaande dwarsprofiel in 2D en rechts het zelfde dwarsprofiel in 3D (inclusief de nieuwe componenten voor het project in Delft).

Detail van de draagkabelbokken op een bovenleidingportaal

Een tijdelijk bovenleidingportaal nabij het DSM terrein in Delft.

Detail B4-arm en wielafspanning.

Om terug te keren naar de nieuwsoverzicht pagina klik hier.

Om terug te keren naar ons startmenu  klik hier.

 

 

lik hier.