De revisie van een gelijkrichter wagen ( een verslag)

juli 2019:

ProRail is in bezit van twee gelijkrichterwagens. Noord-oost heeft er één staan en Randstad Noord heeft er ook één staan. In de GRW zit een complete tractiegroep die bij een onderstation geplaatst kan worden waar een (werkende) GRW cel aanwezig is. De GRW kan als extra tractiegroep dienst doen als er in het onderstation een tractiegroep langdurig buitendienst is door een storing of een vervanging.

 

De GRW cel van het onderstation bestaat uit 3 delen:
1. een 10kV gedeelte met een aansluitpunt om 3 fase 10kV aan te kunnen sluiten. Het 10kV gedeelte wordt gevoed uit het GRW veld van de HVI in het onderstation. Dit is een handbediende schakelaar met een beveiligingsrelais.

 

2. het 1500V gedeelte met een aansluiting voor de plus en de minus. De plus gaat naar het plusveld GRW in de GVI en de minus gaat naar het minusveld. Ook vinden in dit gedeelte de aansluiting ten behoeve van aarding en gestelaarding. De tractiegelijkrichter in de GRW word op de gestelaarde aangesloten zodat bij een gestelsluiting in de GRW de gestelsluitingbeveiling aanspreekt en de snelschakelaars, (voedende) bovenleidingschakelaars en de tractiegroepen inclusief de GRW uitschakeld.

 

3. Op de aansluitkast wordt de stuurstroomstekker aangesloten. Via deze stekker krijgt de GRW een 3 fase 230/400V voedingsspanning. De 48V= spanning komt uit een combikast in de GRW.
De sturingen en meldingen van de GRW gaan ook via deze aansluitkast en stekker zodat het OBI ook ‘zicht’ heeft op de GRW. Vroeger werd een zgn. ronde stekker gebruikt. Deze komt men nog tegen in onderstation in regio Zuid. Maar de meesten onderstations met een GRW cel hebben een zgn. vierkante stekker. Daarom is er verloopstekker in de GRW aanwezig.

 

Beeld op OBI

 

De regio Noord-oost bezit één van deze GRW. In deze wagen zit een 10kV Capitole schakelaar, een tractietransformator, een tractiegelijkrichter en 48V= combikast met een laagspanningsverdeler t.b.v. verlichting, verwarming en koeling.

De installaties zijn dusdanig technisch veroudert dat ProRail besloot de bestaande installatiedelen te vervangen door nieuwe componenten.

De Capitole 10kV schakelaar is vervangen door Siemens schakelaar en waarbij het SIPROTEC relais speciaal voor de GRW geprogrammeerd diende te worden.

 

De tractiegelijkrichter is ook vervangen door een Siemens gelijkrichter. Hier voor diende ook een aangepaste STAKA kast te worden geleverd. Deze kast is voorzien van extra storingsmeldingslampen.

Tevens is de secundaire installatie vernieuwt met nieuwe TL-lampen, wcd’s en schakelaars. Ook de klimaatbeheersing is aangepast met ventilatoren en kachels. In de GRW zitten 2 thermostaten en een hygrostaat. Zodra de temperatuur over de 40° gaat dan gaan er ventilatoren draaien om de GRW te koelen. Zodra de temperatuur onder de 5° zakt of/en als de vochtigheid boven de 90% komt dan worden de verwarmingsunits ingeschakeld.

Nadat de GRW in een nieuwe kleur is gespoten en in de werkplaats gereed was is de GRW naar os Dedemsvaart getransporteerd. Hier is de wagen aangesloten en compleet getest en in bedrijf genomen.

 

Met grote dank aan Jan voor het verslag en de Foto's

Om terug te keren naar de nieuwsoverzicht pagina klik hier.

Om terug te keren naar ons startmenu  klik hier.

 

ziening.info/start.html"> klik hier.