Infrabel voorkomt schade aan bovenleidingen met behulp speciale camera.
Infrastructuurbeheerder Infrabel test op de Brusselse Noord-Zuidverbinding een speciale camera om eventuele schade aan de bovenleidingen in een vroeg stadium te kunnen opsporen en vermijden.
De speciale camera inspecteert de stroomafnemer die op het dak van een trein staat. Wanneer de trein voorbij deze camera rijdt, maakt het systeem automatisch een gedetailleerde foto van dat deel van de stroomafnemer dat tegen de bovenleiding komt.

Hiervoor wordt een radar- en lasertechnologie gebruikt, die je nog het beste kan vergelijken met de flitscamera’s van de politie. Het systeem zal vervolgens automatisch controleren of er schade is aan de stroomafnemer. Indien ja, dan zal er automatisch een melding gestuurd worden naar de specialisten van Infrabel.

Die controleren de foto dan nog eens dubbel en verwittigen indien nodig meteen hun collega’s bij NMBS om de nodige maatregelen te nemen. De uiteindelijke bedoeling is om de trein met de beschadigde stroomafnemer zo snel mogelijk binnen te roepen voor een herstelling. Liefst nog vooraleer die schade aan de bovenleiding kan veroorzaken.

Het is geen toeval dat de camera opgesteld staat aan de de Brusselse Noord-Zuidverbinding (tussen de stations Brussel-Zuid en Brussel-Noord). Dit is het drukste spoorknooppunt van heel België. Eén op de drie reizigerstreinen rijdt langs hier. Op deze strategische plaats is het eenvoudig om heel wat inspecties te doen.

Om dit systeem op punt te stellen moet er nauw samengewerkt worden met de NMBS. Er loopt een testfase van 1 jaar. Indien de testen mooie resultaten geven, zullen nog 5 extra camera’s geplaatst worden bij dit drukke spoorknooppunt.

Voor het totale project investeert Infrabel 1,6 miljoen euro.

Voor een video klik hier

 

Om terug te keren naar de nieuwsoverzicht pagina klik hier.

Om terug te keren naar ons startmenu  klik hier.

p;klik hier.