Ook bij ontwerpende bureaus een scheiding in de vakgebieden

Utrecht 27-11-2019:

Volgens Prorail is er een tekort aan ingenieursbureaus welke zich kunnen inschrijven voor integrale spoorbestekken.

Oa. Movares en  Arcadis zullen niet blij zijn met deze splitsing welke eraan zit te komen.

Bron : Spoorpro

Om er voor te zorgen dat meer ingenieursbureaus zich kunnen inschrijven voor projecten aan de energievoorziening, bovenleiding en draagconstructies van Prorail, wil de spoorbeheerder de erkenningsregeling voor deze categorie opsplitsen in twee losse onderdelen.
                                        

Door de splitsing kent de erkenningsregeling Branche Ingenieursbureaus straks twee categorieŽn. Te weten die voor Energievoorziening en die van de Bovenleiding en draagconstructies. ďDe categorie Energievoorziening vraagt een kwaliteit die gericht is op elektrotechnische engineering werkzaamheden, terwijl de categorie Bovenleiding gericht is op werktuigbouwkundige-/ civieltechnische engineering werkzaamheden. De huidige samenvoeging van deze twee categorieŽn vraagt van marktpartijen dat zij over beide kwaliteiten dienen te beschikken, terwijl dit niet noodzakelijk is om een van deze deelwerkzaamheden te verrichtenĒ, schrijft Prorail in een toelichting.

Beter aansluiten
Volgens de spoorbeheerder wordt de toetreding voor partijen nu onnodig belemmerd. Daarnaast zorgt het splitsen van de categorieŽn voor een betere aansluiting op de praktijk bij spooraannemers. Daar zijn de energievoorziening en de bovenleiding en draagconstructies altijd al twee aparte categorieŽn geweest.

Met deze wijziging kan een partij vanaf nu een (engineering)erkenning in een van de beide categorieŽn aanvragen. Naast bovengenoemde wijziging onderzoekt ProRail of ook de nieuwe categorie Energievoorziening verder gesplitst gaat worden in een Tractievoeding (TEV) 1500V en Railinfravoedingen (RIV). Via de TEV worden, zoals de naam al suggereert de locomotieven van elektriciteit voorzien. Via de RIV zijn verbruikers als de treinbeveiligingsinstallaties en wisselverwarmingsinstallatie aangesloten.

Om terug te keren naar de nieuwsoverzicht pagina klik hier.

Om terug te keren naar ons startmenu  klik hier.