Van CSP   >   SMC  >   OBI

4 SMC’s gaan over in 1 centraal OBI

De vier SMC’s (schakel- en meldcentrum) waarmee ProRail jarenlang werkte, gaan over naar 1 centraal centrum in Utrecht bij het OCCR. In geval van een grote calamiteit op het OCCR moet er worden uitgeweken. Bij Railinfra Opleidingen is een compleet ingerichte OBI Uitwijk (Operationeel Besturingcentrum Infra) ruimte gerealiseerd. Omdat het een compleet ander besturingsysteem betreft, is tevens een nieuw test- en opleidingscentrum ingericht in Amersfoort. Een grote operatie, met een belangrijke rol voor Railinfra Opleidingen. Een rol waar ze uiteraard zeer trots op zijn.

 Van SMC naar OBI

Waar het bij de vier SMC’s voornamelijk ging om schakelen en melden, is de afgelopen jaren de prioriteit meer verschoven  naar ook het besturen en regisseren van storingen. Vandaar dat ook de naam is gewijzigd. OBI staat voor Operationeel Besturingscentrum Infra. De overgang zal gefaseerd plaatsvinden. Het eerst zijn Eindhoven en Rotterdam aan de beurt. Deze SMC’s gaan op 6 december aanstaande ‘over’ is de planning. In 2014 volgen Amsterdam en Zwolle.

Omdat alles voortaan centraal vanuit Utrecht wordt bestuurd (straks zijn er nog maar twee regio’s: noord en zuid), moet er ook een uitwijkmogelijkheid bestaan. Omdat men deze Uitwijk o.a. niet in dezelfde stad wil hebben en het toch centraal gelegen moest zijn, is gekozen voor RIO. In de aparte ProRail vleugel waar ook al ICT-Testservices gehuisvest is met Post 21, is met aparte beveiligde ingang, de OBI Uitwijk gevestigd.

Jeroen van Dooren, ICT Bouwmanager bij ProRail en verantwoordelijk voor de implementatie zorgt voor ‘het fundament’. Netwerken, beeldschermen, ICT, inrichting... Alles moet operationeel zijn. Jeroen: “Het is natuurlijk te hopen dat we de OBI Uitwijk vrijwel nooit hoeven te gebruiken, maar alles moet uiteraard wel klaar en stand by zijn. Waar we wel op gelet hebben is dat we de inrichting sober hebben gehouden. Een zware airco is bijvoorbeeld niet nodig. Desalniettemin is het een enorme operatie van inrichten, testen, maar ook van opleiden van de operators en andere mensen die direct of indirect met OBI moeten gaan werken. Gelukkig hebben we veel steun gehad van Albert Holtrust (manager Energievoorziening) en zijn collega’s bij Railinfra Opleidingen. Zij denken echt mee en doen wat ze beloven. Een prettige business partner!”

Op 6 december, als de twee SMC’s  worden over verhuisd naar Utrecht, zullen Albert Holtrust, Hans Peters en Martin Bok enkele dagen meedraaien bij het OBI en als vraagbaak dienen voor de operators.

Inmiddels zijn de eerste pilots al met succes gedraaid. “De leverancier voert ook verschillende tests samen met ons testteam uit, maar dat is voor ons niet voldoende”, vertelt Esther Dammers, programmamanager OBI en tevens verantwoordelijk voor het opleidingstraject. “We voeren ook zelf tests uit in samenwerking met Movares en de SMC’s. Het nieuwe systeem is ook nog in ontwikkeling en wordt continu aangepast, wat veel flexibiliteit van de betrokkenen vraagt. Maar het spreekt voor zich dat het systeem 100% functioneel moet draaien voordat we het in gebruik nemen. Hetzelfde geldt overigens voor de opleidingen. We werken met een zeer krappe planning, maar zonder gedegen opleiding voor de operators kunnen we onmogelijk starten.”

Testen en opleiden bij RIO
Het woord ‘opleiding’ is gevallen. Bij Railinfra Opleidingen is een compleet nieuw test- en opleidingscentrum ingericht, dat zich bevindt in de lokalen 8 en 10. Het betreft zowel werkplekken als opleidersplekken. Ook de serverruimte is speciaal hiervoor ingericht.

Esther: “Er is in samenwerking met RIO een opleiding ontwikkeld tijdens de test- en vrijgave fase. Dat is behoorlijk uniek, maar stelt de operators ook in staat om nadat het systeem gereed is, er meteen mee te kunnen werken. Omdat we nog in de ontwikkelfase van het bedrijfsvoeringsysteem zitten, hebben we een flexibele instelling nodig van alle betrokkenen om dit te realiseren. Hans, Martin en Albert stellen zich ook zo op. In het oude systeem lag er veel nadruk op Energievoorziening. Tegenwoordig moeten we meer en meer rekening houden met tunnels, treinbeveiligingsinstallaties etcetera. Overigens was het oude systeem nooit ‘down’ maar het was simpelweg end of life. Stel dat er een kaart kapot gaat, bestaat de kans dat deze niet meer vervangen kan worden. Met dit nieuwe bedrijfsvoeringsysteem maken we echt een systeemsprong, bijna te vergelijken met de oude Nokia 6210 tot een iphone.”

Er zullen zowel drie- als tweedaagse opleidingen worden gegeven voor de operators. Eendaagse opleidingen worden met ingang van november gegeven aan EV-deskundigen, TTI-deskundigen en ook beheerders. Esther: “Inmiddels zijn alle operators ingeroosterd en worden in het eerste helft van 2014 opfrisdagen aangeboden.. Niet alle operators zijn tevreden met de nieuwe situatie omdat ze straks de huiskamersfeer van het kleine SMC zullen missen en de toegenomen reistijd tegenvalt. Sommige kijken wel uit naar de nieuwe OBI werkplek en proberen daar waar mogelijk mee te werken aan de totstandkoming van het systeem of andere procesaanpassingen….”

Albert: voor ons was de grote uitdaging om tussen het testen van ProRail door een opleiding te ontwikkelen op een systeem dat nog in ontwikkeling is. Dat is goed gelukt en de eerste opleidingen zijn succesvol verlopen. Begin oktober gaan we weer naar de fabrikant om ons te bekwamen in alle specials die er in komen. Ook hiervan wordt een (twee daagse) opleiding gemaakt die voor 6 december aan alle bedieningsdeskundigen moet zijn gegeven. Verder moeten de netwerkbeheerders worden opgeleid. De ontwikkeling hiervan is inmiddels ook gestart. Binnenkort starten de eerste testen voor Amsterdam en Zwolle. Hiervoor hebben we de GIK-kasten uitgevoerd met PLC’s. Het uitvoeren van de testen wordt daardoor gebruiksvriendelijker.

Daarnaast zijn ze druk bezig om de uitwijk-OBI in te richten. Zaken als klimaatbeheersing, toegangsbeheer, aanschaf inrichting moeten worden geregeld. Ook moet een betrouwbare voeding komen. Hiervoor is een noodstroomaggregaat (NSA) van 500 kVA aangeschaft en een UPS van 400 kVA. Deze noodstroomvoorziening wordt ook gebruikt voor het instrueren van monteurs die te NSA op te VL-posten moeten testen. Het mes snijdt dus aan twee kanten!

Kortom: een prachtig project met veel uitdagingen!

 

 

 

 

 

Om terug te keren naar de nieuwsoverzicht pagina klik hier.

Om terug te keren naar ons startmenu  klik hier.

 

gievoorziening.info/start.html"> klik hier.