ProRail wil garanties van spooraannemers over kwaliteit in plaats van een lage prijs

20 april 2012:


Spooraannemers doen er alles aan om onderhoudscontracten binnen te halen. Dat gaat zover dat de aannemers bereid zijn onder de kostprijs te duiken. ProRail vreest dat daardoor de kwaliteit van het onderhoud in het geding komt. Dat zegt Bart Smolders, directeur assetmanagement bij ProRail tegenover het bouw vakblad Cobouw.

Om de kwaliteit toch te kunnen garanderen heeft de spoorbeheerder inmiddels aan de noodrem getrokken. Bij het laatste prestatiegerichte onderhoudscontract was Strukton Rail de belangrijkste gegadigde, maar ProRail weigerde te gunnen. “Juridisch klopte het misschien wel, maar we hadden er inhoudelijk geen vertrouwen in. Het risico is te groot, daar zit niemand op te wachten”, verklaart Smolders tegenover Cobouw.

De komende vier weken zoekt ProRail samen met de aannemers naar oplossingen. Smolders: “We denken onder andere aan het belonen van goede prestaties. Dus als een aannemer goede kwaliteit aflevert, kan hij punten scoren, om zo beter in aanmerking te komen als het onderhoudsgebied na vijf jaar opnieuw wordt aanbesteed. Verder willen we extra kwaliteitswaarborgen inbouwen. Ja, het kan zijn dat we duurder uit zijn. Maar kwaliteit gaat voor prijs.

Eindelijk gaan de ogen open, kwaliteit leveren voor uit geknepen prijzen dat kan niet goed blijven gaan, gelukkig zijn alle signalen die al tijden worden afgegeven nu op gepakt en kunnen we in de toekomst doen wat we graag willen zorgen dat alles blijft sporen.

 

 

 

Om terug te keren naar de nieuwsoverzicht pagina klik hier.

Om terug te keren naar ons startmenu  klik hier.

ik hier.