Dat moet toch anders kunnen…
Uren achter de werkbank koperdraad knippen, lus maken, kousje erin zetten, aanspannen, inkeping maken.

Iedere hangdraad aan de bovenleiding wordt nog volledig handmatig gemaakt.

“Zo’n dertig per uur kan je er maken als je er een beetje handigheid in hebt gekregen. Maar je staat altijd gebogen en met je bovenlichaam gedraaid. Het aanspannen doen we met blote handen en ook dat voel je wel na een paar uur werken.

Volgens mij is de tang waarmee we de inkervingen maken al sinds 1948 in gebruik. We leven nu in 2010, dat moet toch ook anders kunnen.”
Aan het woord is René van Leeuwen, projectleider bij de PMC Electric van Strukton Systems. “Vorig jaar zijn we in het innovatieteam van onze PMC gaan nadenken over hoe het anders kan.

Volledig geautomatiseerd zou ideaal zijn, maar dat bleek onhaalbaar. Zo’n machine zou al gauw 4 bij 3 meter groot zijn.
Te groot, te zwaar en vooral ook te duur.

Samen met ingenieursbureau Irmato uit Arnhem hebben we naar een andere oplossing gezocht. Sinds kort hebben we een prototype van de nieuwe hangdraadmachine. Afmeten en knippen moet
nog handmatig gebeuren, maar verder is het allemaal een stuk makkelijker.”

Het prototype is afgelopen maand getest in Rotterdam en nu staat de machine op de Hanzelijn. “Uit de testen komen waarschijnlijk nog kinderziektes en verbeterpunten naar voren.

Zo willen we de machine in de werkbank verzonken hebben, met in het verlengde daarvan een meetlat. Afmeten, knippen en op de machine leggen, kan dan in één vloeiende beweging.”
”Ik verwacht dat de nieuwe machines prettig gaan werken. Het is de bedoeling dat elke bovenleidingploeg zo’n machine in de werkcontainer krijgt.

Beter voor het lichaam en als de jongens er aan gewend zijn ook beter voor de productie. Bijkomend voordeel is dat elke persslag 100% hetzelfde is. Handmatig kan dat natuurlijk nooit.

Als je even bezig bent kan de tang bijvoorbeeld net iets minder dichtgeknepen worden; dat geeft dan zwakkere hangdraad.

De nieuwe hangdraadmachine geeft dus ook een betere aantoonbaarheid naar de opdrachtgevers.”

 

 

Bovenstaand artikel kwamen tegen op de site van Irmato

 

 

Terug naar NIEUWtjes klik hier

Om terug te keren naar ons startmenu  klik hier.