Kema genomineerd voor milieuprijs Prorail

 

Slim schakelen met bovenleiding genomineerd voor milieuprijs Prorail

 

Energieverlies in bovenleiding kan 20 tot 40 procent lager

11 december - KEMA is, samen met het Duitse Elbas, een van de genomineerden van de prijsvraag die ProRail heeft uitgeschreven om een CO2-neutraal spoor mogelijk te maken.

Door slimmer te schakelen met de bovenleiding kan Prorail de hoeveelheid CO2 die jaarlijks wordt uitgestoten met 4 tot 7 kiloton verminderen. Op 9 december heeft juryvoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven de nominaties bekend gemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Utrecht.

ProRail zoekt samen met het bedrijfsleven naar praktische en slimme oplossingen voor een CO2-neutraal spoor. Onder het motto 'Bereikt u Kyoto tussen Utrecht en Den Haag' heeft de beheerder van het spoornet een prijsvraag in drie rondes uitgeschreven. De eerste ronde, waarin bedrijven gevraagd is om baanbrekende innovatieve ideeën in te dienen, is 9 december afgerond met de aanwijzing van drie partijen die hun idee de komende maanden tot een totaalplan mogen uitwerken. In maart volgend jaar wordt bekend gemaakt wiens totaalplan gerealiseerd gaat worden.

KEMA is een van de drie genomineerden met het idee voor een slimme schakelaar. Bij het transport van elektriciteit van het openbare net tot aan de treinen gaat ongeveer tien procent verloren (148 GWh). Daarvan komt twintig procent (30 GWh) op het conto van de bovenleiding. Deze 30 GWh is evenveel als alle stations samen aan elektriciteit verbruiken. ProRail kan dit energieverlies met 6-12 GWh verminderen door in de bovenleiding een slimme schakelaar in te bouwen. Het idee achter de slim schakelende bovenleiding is dat op baanvakken met een dubbel spoor de elektrische weerstand van de bovenleiding halveert wanneer de bovenleiding parallel wordt geschakeld. Deze parallelle schakeling kan gerealiseerd worden door de voeding in de bovenleiding te voorzien van één tot drie koppelschakelaars.
Met de besparing van 6-12 gigawatt kunnen alle stations in Nederland één tot twee jaar worden verlicht. De investeringen verdienen zich in vijf tot tien jaar terug.

In haar rapport noemde de jury dit idee ‘leuk, simpel en innovatief, een indrukwekkende inzending'. Hoewel de jury enige vraagtekens zet bij deze, naar haar mening, erg optimistische cijfers, is het idee ‘zeker de moeite waard om serieus verder uit te werken’.

Voor het persbericht van ProRail, klik hier.

Wij zijn heel benieuwd naar de oplossing die Kema bedacht heeft, we hebben in de schakelstations en Onderstations via de snelschakelaars en GVI de sporen al parallel geschakeld  dus hoe ze het bedoelen ???????