Volker Rail: 'Niet schuldig aan elektrocutie werknemer'

Begin september was de rechtzaak die volker heeft aan gespannen om de boete die opgelegd is van tafel te krijgen.

Onderstaand verslag is te lezen op de site van regioblad het kontakt editie vianen

 

 

 

 

DEN HAAG/VIANEN • Spooraannemer VolkerRail Nederland B.V. uit Vianen vindt dat het Havenbedrijf Rotterdam verantwoordelijk is voor een ongeval met een VolkerRail-werknemer die in 2011 op de Maasvlakte een stroomstoot kreeg van 8.500 tot 12.500 volt.

De man overleefde het ongeval ternauwernood. Dit betoogde VolkerRail maandag voor de Raad van State. Daar verzette het bedrijf zich tegen een boete van 13.500 euro van minister Asscher voor overtreding van de Arbeidsomstandighedenwet.

VolkerRail was in december 2011 in opdracht van het Havenbedrijf bezig met het omleggen van een spoorbocht en het slopen van een bovenleiding waar de stroom van af was gehaald. De bovenleiding kwam toch onder spanning door elektriciteitsoverslag van een 380 KV hoogspanningsleiding van TenneT die in de buurt staat.

Op hetzelfde baanvak ontsnapten dat weekeinde in december 2011 twee andere medewerkers aan een stroomstoot. Deze ongevallen zijn door de Arbeidsinspectie buiten het onderzoek gehouden, omdat de medewerkers niet naar het ziekenhuis hoefden.

Angstgevoelens
De VolkerRail-medewerker werd met brandwonden naar het Erasmus Medisch Centrum gebracht. Volgens VolkerRail heeft de man geen blijvend letsel aan de elektriciteitsschok overgehouden, maar heeft hij last van angstgevoelens en is hij zijn vertrouwen in het werken met elektrische installaties kwijt.

Woordvoerders van het aannemersbedrijf zeggen dat het Havenbedrijf haar had moeten inlichten over het risico van capacitieve inkoppeling, zoals het overslaan van elektriciteit wordt genoemd. VolkerRail zegt dat het niet op de hoogte was van dit fenomeen hoewel het bedrijf volgens de site ‘specifieke objectkennis en jarenlange ervaring’ heeft.

Omdat het Havenbedrijf wel op de hoogte zou zijn geweest van de risico’s is dat bedrijf verantwoordelijk, zegt VolkerRail. Het ministerie vindt dat VolkerRail als werkgever verantwoordelijk is voor een veilige werkplek. Het ongeval sloeg bij VolkerRail in als een bom. ‘’We werken niet meer als de 380 KV-spanning er niet af is’’, zei een woordvoerder. Uitspraak binnen zes weken.

zover het citaat.

naar aanleiding van dit incident heeft Volker rail het gehele personeel ingelicht hierover. De presentatie vonden we voor u op de site van railalert als u deze willen lezen klik hier

Om terug te keren naar de nieuwsoverzicht pagina klik hier       

Om terug te keren naar ons startmenu  klik hier.