Uitslag rechtspraak

Op de site van het kontakt editie vianen lezen we het volgende

 

Terechte boete Volkerrail na stroomstoot werknemer.


VIANEN • Spooraannemer Volkerrail uit Vianen heeft terecht een boete gekregen van 13.500 euro voor elektrocutie van een werknemer die aan een bovenleiding werkte. Dit besliste de Raad van State woensdag in hoger beroep. De spoorarbeider overleefde het ongeval ternauwernood. Hij werd met ernstige brandwonden naar het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam gebracht.

Het ongeval vond plaats op de Maasvlakte waar Volkerrail in opdracht van het Havenschap Rotterdam een dode bovenleiding sloopte. In de buurt hing een 380 Kv hoogspanningsdraad van Tennet. De 380Kv stroom sloeg plotseling over naar de draden boven het spoor waardoor de werknemer een stroomstoot kreeg. Datzelfde weekeinde in 2011 ontsnapten twee andere medewerkers van Volkerrail aan een stroomstoot. Deze twee bijna-ongevallen zijn door de Arbeidsinspectie buiten het onderzoek gehouden.

Volkerrail vindt dat het Havenschap de boete moet krijgen omdat die als opdrachtgever onvoldoende heeft gewezen op de veiligheidsrisico’s van de 380 Kv leiding. De Raad van State bepaalde dat Volkerrail als werkgever verantwoordelijk is voor de veiligheid van het personeel. Volgens Volkerrail was stroomoverslag tot aan het ongeval een onbekend fenomeen. Het bedrijf voert geen werkzaamheden meer uit in de buurt van hoogspanningsleidingen als daar de stroom niet van af is.

Voor het eerder nieuws hierover klik hier

Om terug te keren naar de nieuwsoverzicht pagina klik hier       

Om terug te keren naar ons startmenu  klik hier.