Siemens bouwt eHighway in Duitsland
22 augustus  2017.


Siemens heeft van de Duitse deelstaat Hesse opdracht gekregen om een bovenleiding voor elektrisch vrachtvervoer te installeren voor een 10 kilometer lange snelweg. De leiding zal voorzien in elektriciteit voor hybride trucks.

Siemens heeft het concept voor zijn innovatieve ‘eHighway’ voor het eerst in 2012 gepresenteerd. Het systeem zal nu geïnstalleerd worden op de federale snelweg A5, tussen Frankfurt Airport en Darmstadt/Weiterstadt.

Het hoofdelement van het systeem is een intelligente pantograaf in de trucks, gecombineerd met een hybride aandrijfsysteem. Vrachtwagens die uitgerust zijn met het systeem functioneren plaatselijk emissievrij met elektriciteit van de bovenleiding en schakelen automatisch over op een hybride motor op wegen zonder bovenleidingen.

Met de veldproef zal de eHighway voor het eerst getest worden op een publieke snelweg in Duitsland. Siemens is verantwoordelijk voor de planning, de constructie en, optioneel, het onderhoud van het systeem. Het systeem wordt gebouwd als deel van het gezamenlijk project ‘Electrified, innovative heavy freight transport on autobahns’ (ELISA) van het Duitse federale ministerie voor Milieu, Natuurbehoud, Gebouwen en Nucleaire Veiligheid. Hessen Mobil, verantwoordelijk voor weg- en transportmanagement in Hesse, leidt het project.

‘De constructie van het systeem zal de haalbaarheid aantonen van de verbinding van een bovenleiding met een publieke snelweg. Het systeem zal gebruikt worden voor transportnetwerken, en de uitvoerbaarheid bewijzen van klimaatneutraal vrachttransport in de stedelijke regio Frankfurt,’ aldus Gerd Riegelhuth, hoofd Transport van Hessen Mobil.

Om terug te keren naar de nieuwsoverzicht pagina klik hier       

Om terug te keren naar ons startmenu  klik hier.