Trein ontspoord door negeren slecht onderhoud (bron de Telegraaf)

UTRECHT -  4 febr 2010 - Op het spoorwegemplacement in Zwolle is vorig jaar januari een lege reizigerstrein ontspoord doordat spooraannemer Strukton en spoorbeheerder ProRail jarenlang de slechte staat van onderhoud van de rails op die plek hebben genegeerd. De ontsporing veroorzaakte alleen materiële schade, maar had gemakkelijk tot gewonden of erger kunnen leiden als de ontspoorde trein in botsing was gekomen met een trein met reizigers op het drukbereden spoor.

Dat stelt de Inspectie Verkeer en Waterstaat in een rapport over het ongeluk. De Inspectie gaat zowel bij Strukton als bij ProRail controleren of geconstateerde overtredingen op fatsoenlijke wijze worden opgelost. Of er ook een boete volgt voor beide bedrijven, is nog onduidelijk.

Strukton wist al in 2007 dat het onderhoud aan het betreffende spoorgedeelte niet optimaal was, maar verzuimde dat aan ProRail te laten weten. Het spoor is bij herhaling als veilig berijdbaar bestempeld. De inspectie constateert echter dat houten dwarsliggers verrot waren, dat kraagbouten los lagen of ontbraken, dat de spoorstaven versleten waren en dat er speling was in de rails.

ProRail voerde in 2007 en 2008 geen inspecties uit aan het 'vrij intensief bereden emplacement', aldus het rapport. Enkele dagen voor de ontsporing inspecteerde een monteur de rails en keurde die goed, terwijl uit videobeelden bleek dat het spoor in slechte conditie was. „De monteur had onvoldoende aandacht voor zijn taak”, aldus de inspectie. Het is onduidelijk waarom hij het spoor opnieuw het predikaat 'veilig' gaf.

De machinist, die op de bewuste dag treinen moest rangeren, heeft naar alle waarschijnlijkheid niet te hard gereden. Dat kan echter niet meer onomstotelijk worden vastgesteld, want door een fout bij het uitlezen van de ritregistratie is de informatie over de snelheid van de trein verloren gegaan.

De inspectie stelt vast dat de procedures voor het spooronderhoud „onvolledig, onoverzichtelijk en onduidelijk” zijn. Dat er kort na de ontsporing ook op andere plekken dwarsliggers zijn vervangen, bewijst volgens de inspectie dat onvoldoende beheer en onderhoud ook elders is voorgekomen. „Deze risicovolle situatie had ook kunnen leiden tot letsel onder personeel en reizigers”, concludeert de inspectie.

Om terug te keren naar de nieuwsoverzicht pagina klik hier       

Om terug te keren naar ons startmenu  klik hier.