Deze week een mooie foto van een compact onderstation voor de HTM

 

 

Compacte krachtpatser voorziet HTM-net van extra stroomcapaciteit.

Bewoners van de Broekslootkade op de rand van Rijswijk en Den Haag keken hun ogen uit, toen ze een betonnen constructie door hun buurt zagen zweven. Het ging om een compact, door Siemens geprefabriceerd voedingsstation voor het HTM-net.

De Haagse vervoersmaatschappij HTM is bezig de capaciteit in haar tramnet te optimaliseren door het inzetten van nieuwe trams, type Avenio, op trajecten waar dit mogelijk is. In november 2015 introduceerde HTM de eerste nieuwe tram op het traject van tram 2. Sinds januari van dit jaar wordt de dienstregeling van tram 2 uitgevoerd met alleen maar Avenio’s. Den Haag is na München de tweede stad waar Avenio-trams rijden.
 


Meer capaciteit

Om de Avenio-trams breder te kunnen inzetten, moeten delen van het HTM-net van extra voedingscapaciteit worden voorzien. De nieuwe trams hebben immers meer vermogen nodig dan de oude. HTM heeft geanalyseerd welke delen van het net een grotere stroomcapaciteit nodig hebben. Op sommige locaties moeten daartoe nieuwe voedingsstations worden gebouwd.

Klein maar krachtig

Er is een innovatief concept bedacht om de extra stroomcapaciteit te realiseren: een kleine, betonnen containerconstructie met daarin alle benodigde voedingscomponenten. Na een EU-aanbesteding had Siemens de beste papieren om dit idee als partner te realiseren. Het voedingsstation heeft een oppervlakte van minder dan 15 vierkante meter. Voor het plaatsen van deze compacte krachtpatser, die ongeveer de grootte van een zeecontainer heeft, hoeft HTM geen gemeentelijke vergunningen aan te vragen, wat tijd en kosten bespaart. De 31 ton zware constructie is bedoeld voor de lange termijn en wordt later niet meer verplaatst.

Het volledige artikel lezen klik hier

Om terug te keren naar ons startmenu  klik hier.

Om terug te keren naar overzicht foto's vd week klik hier