Operationeel Besturingcentrum Infra

Allereerst een stukje geschiedenis

In de begin jaren van bovenleiding en onderstations ed. in Nederland. Was het bewaken en schakelen van de bovenleidingsinstallaties onder gebracht bij de diversen seinhuizen en overwegposten langs de baan.

Het was zelfs zo dat s'nachts als er geen treinverkeer was en de posten niet bezet waren de bovenleiding werd uitgeschakelt.

Dit was uiteraard geen lang leven beschoren en zo werden de toenmalige Centrale Schakel Posten (CSP) op gericht. En werd alle apparatuur op afstand bewaakt en ook schakelen van diversen componenten werd mogelijk.

Uiteindelijk kwamen er 5 posten in Nederland  we vonden ze Amsterdam, Utrecht, Zwolle, Eindhoven en Rotterdam.

Sinds 15 september 2006 is het SMC van Utrecht samengevoegd met SMC Amsterdam in Amsterdam. Dus toen waren er nog 4.

Om dat in de loop van de jaren het werk pakket van de ambtenaren was uitgebreid met het aannemen en verwerken van alle storingen aan de infra werd de naam veranderd in het huidige Schakel en Meldcentrum.

Het hoofddoel van het SMC is echter nog steeds het bewaken en zonodig schakelen van alle bovenleiding en voedingsinstallaties.

Tegenwoordig is het geheel van de installaties ondergebracht in computerprogramma's en is het schakelen een kwestie van een muisklik.

Er kwam een plan om alle Smc's samen te voegen tot een SMC en dat moest komen in Utrecht

5 maart 2015 was het zover als laatste ging Smc over naar Utrecht en ook de nieuwe naam OBI werd nu door heel Nederland gebruikt.

Meer details over de verhuizing ed vindt u elders op onze site klik hier of hier

 

om terug te keren klik hier.